Bovengrondse kunstroute

Het idyllische Valkenburg aan de Geul is dankzij haar rijke historie en toeristische karakter een prachtige plek om je te laten verrassen door uiteenlopende kunstuitingen. Ontdek het cultureel erfgoed van de Geulstad tijdens een boeiende wandeling door een waar ‘buitenmuseum’.

Hoewel de bewogen geschiedenis van Vestingstad Valkenburg al voldoende voeding biedt voor een culturele tocht, is het met name het toerisme dat de Geulstad haar charisma en grandeur gebracht heeft. Door de aanleg van de spoorlijn Maastricht-Aken kreeg Valkenburg in 1853 haar eigen station, waardoor steeds meer mensen hun weg naar Valkenburg vonden. Zeker nadat Theodoor Dorren in 1885 het allereerste VVV van Nederland – en voor zover bekend van Europa – oprichtte, werd het een ware toeristenplaats. De populariteit ontpopte zich tot een voedingsbodem voor een diversiteit van kunstuitingen, die de moeite van het bekijken absoluut waard zijn.

De kunstroute voert langs een selectie van de kunstwerken in en om het centrum van Valkenburg. Van bijzondere gebouwen zoals het oudste nog in gebruik zijnde station van Nederland tot sculpturen en plaquettes op prachtige locaties: er komt een veelzijdigheid van kunstvormen en al dan niet bekende kunstenaars aan bod. De blijvende, bovengrondse kunst biedt ondanks haar vaste vorm telkens een nieuwe beleving. Het is de wisselwerking tussen de kunst en haar omgeving, met een voortdurende invloed van de natuurelementen, die deze kunstroute absoluut de moeite waard maakt.

“Samen met de Kunst- & Cultuurraad van Valkenburg zet ik me graag in om het cultureel erfgoed van de Geulstad te tonen, eren en in te stand houden.”
Yvonne Sintzen

Praktische informatie

De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en vindt overdag plaats op dinsdagen, donderdagen en in de weekenden.
Op verzoek zijn privérondleidingen en besloten groepsrondleidingen mogelijk.

Prijzen en mogelijkheden

Individueel € 6,50 p.p. Groepen vanaf 10 personen € 6,00 p.p.
De rondleidingen kunnen op afspraak geboekt worden. Neem gerust contact op voor meer informatie en/of vragen.

BEKIJK OOK DE ONDERGRONDSE KUNSTROUTE!
Contactadres

Lindenlaan 23C, 6301 HA
Valkenburg a/d Geul

Telefoon

+31 (0) 6 13 89 28 97