Ondergrondse kunstroute

Laat je meevoeren door de enige ondergrondse kunstroute in Nederland. In de grotten van Valkenburg ontdek je bijzondere volkskunst die het daglicht nog nooit gezien heeft, op een plek vol rust, mystiek en verrassingen.

De Valkenburgse Gemeentegrot heeft door de eeuwen heen vele verschillende functies gekend, van werk- en schuilplaats tot plek van geloofsbelijdenis. Ze was echter óók het canvas voor talloze generaties van mensen, die hun kunstuitingen achterlieten op de mergelwanden in het ondergrondse gangenstelsel. Het resultaat is een bijzonder samenspel van natuur en cultuur, dat de geschiedenis van de grot op een unieke manier weergeeft. Ontdek het verscholen kunstverhaal van de Gemeentegrot, tijdens de enige ondergrondse kunstroute van Nederland!

De rondleiding voert langs portretten, wandschilderingen en beeldhouwwerken. Aangebracht door creatievelingen en kunstenaars die zich sinds 1850 hebben uitgeleefd op de muren. Zo ontstond er prachtige (volks)kunst in de mystieke mergelgangen. De met houtskool betekende muren vertellen verhalen over mythes en godsdienst, over heden en historie, over het alledaagse leven en bijzondere gebeurtenissen. Kom deze blijvende expositie van ‘toevallige kunst’ met eigen ogen aanschouwen en ervaren.

De ondergrondse kunstroute voert door ondergrondse gangen en kamertjes die gewoonlijk niet toegankelijk zijn voor publiek. We maken een reis door de tijd, die ons uiteindelijk voert naar de tegenwoordige tijd. Als afsluiting van de kunstroute bezoeken we een ondergrondse lichtshow, waarin heden en verleden op spectaculaire wijze samenkomen.

“In de grot heb ik mijn hart verloren. Die mysterieuze wereld met haar warme mergelwanden, eindeloze gangen en de volkskunst die ik al jaren probeer te doorgronden, wil ik met anderen delen.”
Yvonne Sintzen

Praktische informatie

De wandeling duurt ongeveer twee uur, inclusief een pauze met een écht Valkenburgse versnapering. De temperatuur in de grot is constant 12 graden, dus een trui of vest is aanbevolen. De ondergrondse kunstroute vindt overdag plaats op dinsdagen, donderdagen en in de weekenden. Op verzoek zijn ook avondrondleidingen en privérondleidingen mogelijk.

Prijzen en mogelijkheden

Individueel € 14,00 p.p. Groepen vanaf 10 personen € 13,50 p.p. Toeslag bezoek licht- en geluidshow € 2,50 p.p.
De rondleidingen kunnen op afspraak geboekt worden. Neem gerust contact op voor meer informatie en/of vragen.

BEKIJK OOK DE BOVENGRONDSE KUNSTROUTE!
Contactadres

Lindenlaan 23C, 6301 HA
Valkenburg a/d Geul

Telefoon

+31 (0) 6 13 89 28 97